طب چینی
علمی-اجتماعی
شنبه 12 اسفند 1391برچسب:, :: 22:55 ::  نويسنده : شمیلا سیامکی

 سبک زندگی و نوع تغذیه‌ی ما روی گردش انرژی و در نهایت سلامت ما تأثیر بسزایی دارد. از نظر طب چینی مواد غذایی مصرف شده موتور انرژی را در بدن راه می‌اندازد. با ما همراه باشید تا بیشتر با نظرات طب چینی در مورد تأثیر مواد غذایی آشنا شوید.

 

تقسیم بندی بدن از نگاه طب چینی

اطبای چینی بدن را به چهار بخش تقسیم می‌کنند:

قسمت اولسر، بازوها و تنه

قسمت دوم: پایین تنه، پاها

قسمت سوم: بخش خارجی بدن که از پوست تشکیل شده است.

قسمت چهارم: قسمت داخلی که از ارگان‌ها تشکیل شده است.

به عقیده‌ی این اطبا برخی از خوردنی‌ها انرژی را به سمت بالای بدن راهنمایی می‌کنند و برخی دیگر انرژی را به سمت پایین بدن هدایت می‌کنند. همین طور هم برخی از خوردنی‌ها جریان انرژی را به قسمت‌های بیرونی و برخی دیگر به قسمت‌های درونی می‌رسانند.

 زمانی که انرژی در قسمت بالای بدن تجمع می‌کند امکان دارد اعصابتان به هم بریزد، دچار سردرد و بی‌خوابی شوید، سرفه‌های مداوم داشته باشید یا این که دچار آبریزش حساسیتی شوید. برای همین لازم است در این مواقع به سمت مصرف مواد غذایی مناسبی روی بیاورید که انرژی را به سمت پاها هدایت می‌کند. مواد غذایی با طعم شیرین یا کمی ‌ترش به خوبی از عهده‌ی این کار بر می‌آید. مصرف این قبیل مواد غذایی برای افرادی که به ویژه در فصل پاییز دچار بی قراری و نگرانی می‌شوند توصیه می‌شود. برای این که اعصاب آرامی داشته باشید و مانند یک کودک آرام و راحت بخوابید؛ جو، موز، گندم سبوس دار، جلبک‌های دریایی، غذاهای دریایی، ماهی، سفیده‌ی تخم مرغ، خیار، سویا، لوبیا سبز، بادمجان، انگور، طالبی، هلو، نارنگی و هندوانه میل کنید.اگر در حال گذراندن دوره‌ی نقاهت و بهبودی پس از بیماری هستید مصرف برخی از مواد غذایی می‌تواند به تثبیت بهبودی شما کمک کند، به شما نیرو بدهد و حتی باک انرژی‌تان را پر کند. برای تقویت سیستم ایمنی بدنتان غذاهای دریایی، کدو، کاهو، کاسنی فرنگی، انواع کلم‌ها، اسفناج، کاکائو، گردو، فندق، میوه شاه بلوط، مواد غذایی نشاسته‌ای مانند سیب زمینی و سیب زمینی شیرین را در الویت برنامه‌ی غذایی‌تان قرار دهید.

طعم نسبتاً شور یا تلخ این مواد غذایی باعث می‌شود که بدن انرژی خود را بیهوده تلف نکند و آب موجود در عمیق‌ترین سلول‌ها حفظ شود. این مواد غذایی برای افراد سالمند و همچنین کودکانی که سیستم ایمنی بدنشان حساس است بسیار مفید می‌باشند. توصیه می‌کنیم در فصل سرما که نیاز بیشتری به تقویت سیستم ایمنی بدن داریم از این مواد غذایی بیشترین استفاده را بکنید. سوپ حاوی این مواد غذایی، برای بدن بسیار مفید است.

 اگر آنفلوانزا گرفته‌اید و یا دچار بیماری‌های دیگر شده‌اید و تب دارید باید دنبال مصرف مواد غذایی مناسبی باشید که بتواند توکسین ها یا همان سموم بدن را از طریق تعریق دفع کند. برای تصفیه و پاک‌سازی بدن از شر این سموم ادویه‌هایی مانند فلفل، دارچین، زنجبیل و همچنین گوشت گاو، مرغ، خردل، قهوه، چای، سبزیجات سالادی، میوه‌های قرمز رنگ و مرکبات را در الویت قرار دهید. چون زمانی که این مواد غذایی در حال هضم شدن هستند بدن گرمای بیشتری تولید کرده و میکروب‌ها را از طریق پوست دفع می‌کند. اگر کمی احساس افسردگی می‌کند از مصرف این مواد غذایی غافل نشوید. چون به شما کمک خواهند کرد احساس بهتری داشته باشید. بهتر است از روش کباب کردن یا فر برای آماده کردن غذا از این مواد غذایی استفاده کنید.

 زمانی که انرژی در قسمت پایین بدن تجمع می‌کند لازم است که آن را به سمت قسمت بالایی بدن هدایت کنید. زمانی که انرژی در قسمت پایینی انباشته شود اختلالاتی در مثانه ایجاد می‌شود، دچار اسهال و یا پا درد و غیره می‌شوید. در این صورت نیاز به طعم شیرین دارید. برای انتقال انرژی چغندر، قارچ، کرفس، هویج، ذرت، پسته، آناناس، تربچه، کدو تنبل، لوبیا قرمز، تخمه‌ی آفتابگردان، برنج، تخم مرغ، کلم، عسل، سبزیجات معطری مانند ترخون و جعفری را در الویت برنامه‌ی غذایی‌تان قرار دهید. مصرف این مواد غذایی برای افراد خجالتی، خسته و کسل بسیار مفید است. مصرف خام یا بخار پز این مواد غذایی بیشتر توصیه می‌شود.

برای اینکه قدرت بدنی ما در بهترین حالت خود قرار بگیرد و اینکه همیشه سالم و تندرست باشیم بدون شک بهترین پزشک، خودمان هستیم. برای این کار تغذیه‌ی سالمی داشته باشید و به صدای بدن و احساساتتان گوش دهید. نیازهای بدنتان را به سالم‌ترین و بهترین وجه برآورده کنید، آرامش را به قلب و روحتان هدیه دهید و مطمئن باشید تندرست خواهید بود.

 

 

 

خوردن هر ماده غذایی که دیرهضم باشد با هر ماده غذایی که سریع‌الهضم است یا دو ماده خوراکی طبیعت سرد می‌تواند در درازمدت (در صورتی که به طور مکرر و عادتی به مصرف برسند) مسئله‌ساز شود.

شما می‌دانید قدیمی‌ها چرا می‌گفتند نباید غذاهایی مثل خربزه و عسل یا ماست و ماهی را با هم خورد و آیا مصرف این مواد واقعاً می‌تواند مشکل‌ساز شود؟ به نقل از تبیان، دکتر مهرداد کریمی، متخصص طب سنتی، به این پرسش‌ها پاسخ داده است.

آقای دکتر! از قدیم شنیده‌ایم که می‌گفتند خربزه و عسل با هم نخور که در دلت سنگ می‌شود یا ماست و ماهی بخوری پوستت لک می‌آورد. آیا این گفته‌ها پایه علمی دارند؟

نه، این جملات باورهایی کاملاً اشتباه هستند. به طور کلی، این موضوع درست است که خوردن هر ماده غذایی که دیرهضم باشد با هر ماده غذایی که سریع‌الهضم است یا دو ماده خوراکی طبیعت سرد می‌تواند در درازمدت (در صورتی که به طور مکرر و عادتی به مصرف برسند) مسئله‌ساز شود اما بیان این مسئله که خوردن آن‌ها باعث می‌شود در دل سنگ شوند یا حتماً برص یا لک می‌آورند، درست نیست.

 یکی از ارکان اساسی در طب سنتی تغذیه مناسب است و یکی از بخش‌های تغذیه مربوط به آداب غذا خوردن و آب نوشیدن می‌شود. منظور از آداب این است که چه غذایی را به چه میزان و با چه غذای دیگری مصرف کنیم. در طب سنتی قانون‌هایی وجود دارد که بر اساس آن باید ترتیب وقت غذا مشخص باشد. منظور از ترتیب وقت غذا این است که چه غذایی را به دنبال چه غذای دیگری می‌توان مصرف کرد تا بدون عارضه باشد.

 چند نکته اساسی که باید بدانیم این است که فرد باید به صورت فیزیولوژیک عمل کند یعنی تا احساس ضعف و گرسنگی نکرده نباید غذا تناول کند. اگر تشنه یا گرسنه بود نباید به یک‌باره میزان زیادی غذا بخورد یا آب بنوشد. یکی دیگر از قوانین در طب سنتی، مسئله مزاج است. هر فردی در هر سنی مزاج خاص خود را دارد و فرد هر غذایی که می‌خواهد بخورد باید ملاحظه سنش و فصلی که در آن هست را بکند. اجتناب از خوردن نان گرم و آشامیدن آب سرد بعد از آن، اجتناب از خوردن غذاهای سریع‌الهضم بعد از غذاهای دیرهضم، اجتناب از خوردن همزمان دو غذای گرم یا سرد یا لزج یا قابض یا نفاخ از جمله این قوانین است.

 مثلاً خوردن خربزه بعد از گوشت اشتباه است. گوشت غذایی دیرهضم است و نیاز دارد تا در دستگاه گوارش کار بیشتری روی آن انجام شود در حالی که خربزه، غذایی زودهضم است. وقتی این دو خوراکی همزمان یا پشت سر هم مصرف می‌شوند، هضم گوشت دچار مشکل می‌شود. البته خربزه با گوشت فرایندی ایجاد نمی‌کند، بلکه خربزه در دستگاه گوارش سریع‌تر هضم می‌شود در صورتی که گوشت هنوز نیاز به هضم شدن دارد. این تداخل بر دستگاه گوارش اثر منفی می‌گذارد و در صورت تکرار در درازمدت فرد را دچار عارضه می‌کند. خوردن سرکه بعد از برنج، خوردن میوه به خصوص انگور بعد از کله‌پاچه، خوردن شیر یا فراورده‌های لبنی به عنوان دسر بعد از گوشت و تخم‌مرغ، خوردن حلیم یا آش بلغور با انار، خوردن عدسی یا ماش با سرکه، خوردن خربزه با عسل، کشمش با عسل،‌ انبه با آب طالبی و ... به همین علت اشتباه است. خوردن همزمان حلیم و کله‌پاچه نیز چون هر دو دیرهضم هستند یا ماست و آب‌لیمو و ماست و ماهی و حتی ترب چون سرد هستند یا تمبرهندی یا رب‌های ترش و آب انار چون هر دو ترش و قابض هستند یا سیر و پیاز چون نفاخ‌ هستند یا مصرف همزمان ادویه‌هایی مثل میخک و زنجبیل در غذا چون هر دو گرمند، توصیه نمی‌شود.

به ‌طور کلی، بر اساس آموزه‌های طب سنتی، استفاده از ادویه‌های ترکیبی درست نیست. مثلاً باقالای سرد را باید با گلپر یا حلیم گندم را با دارچین مصرف کرد و قرار نیست اگر غذایی سرد است با آن چند ادویه یا گیاه گرم مصرف شود. مصرف آب گرم با غذای شور یا مصرف آب سرد با میوه‌های دارای رطوبت بالا مثل نارنگی یا هندوانه به دلایلی که البته توضیح آن پیچیده است نیز توصیه نمی‌شود. 

بله، البته رعایت این مسایل با پیش‌فرض سالم بودن فرد است. ممکن است به افراد بیمار یا در شرایط خاص به بعضی افراد به صورت دریافت دارو، مصرف برخی ممنوعیت‌ها، بعد از غذا توصیه شود.

مصرف آب گرم با غذای شور یا مصرف آب سرد با میوه‌های دارای رطوبت بالا مثل نارنگی یا هندوانه به دلایلی که البته توضیح آن پیچیده است نیز توصیه نمی‌شود

مثلاً افرادی که گیاه‌خوارند چون سبزی‌ها اکثراً سرد و تر هستند و مصرف آن‌ها باعث افزایش رطوبت در بدن می‌شود به عنوان ادویه برایشان استفاده از آنقوزه توصیه می‌شود چون گرمی زیاد این ادویه، رطوبت گیاهان و آسیب و عوارض مصرف آن‌ها را کمتر می‌کند.

 در برخی از موارد عوارض را همان لحظه می‌بینیم مثل خوردن انگور بعد از کله‌پاچه اما به طور کلی، در افراد مستعد، عادت به مصرف این مواد در درازمدت باعث بروز بیماری می‌شود. مثلاً فردی را در نظر بگیرید که عادت دارد شام دیر می‌خورد، در وعده شام گوشت می‌خورد و قبل از خواب هم شیر یا ماست مصرف می‌کند یا مثلاً فردی که عادت دارد همراه برنج، ترشی می‌خورد، تکرار این آموزه‌های غلط در افراد مستعد از نظر مزاج و در شرایط خاص است که آسیب‌رسان می‌شود.

 گاهی می‌شنویم که مصرف ماست و ماهی و ترشی به ویژه در کودکی برص می‌آورد. این موضوع اصلاً درست نیست. مصرف همزمان چند ماده غذایی سرد، اخلاط سرد و خلط سودا ایجاد می‌کند. از طرفی، یکی از مکانیسم‌های برص در طب سنتی نیز ایجاد آن به واسطه خلط سوداست اما این‌گونه نیست که حتماً به دلیل مصرف همزمان غذاهای سرد، فرد برص بگیرد. این مواد به هر حال دستگاه گوارش را دچار اختلال می‌کنند و بسیاری بیماری‌ها از همین‌جا نشأت می‌گیرند.

 

 



نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





    درباره وبلاگ

به وبلاگ من خوش آمدید.
    آخرین مطالب
    آرشيو وبلاگ
    پیوندهای روزانه
    پيوندها

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان علمی-اجتماعی و آدرس shamila.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





    نويسندگان



نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

<-PollName->

<-PollItems->

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 1039
بازدید دیروز : 1209
بازدید هفته : 2248
بازدید ماه : 6278
بازدید کل : 3581716
تعداد مطالب : 14893
تعداد نظرات : 281
تعداد آنلاین : 1

<>